'groen' garen

'Groen' garen

wol + wol = meer dan twee ...

In mijn zoektocht naar kwaliteitsvol garen kwam ik vaak de woorden 'duurzaam', 'diervriendelijk', 'bio' ... tegen. Deze termen vliegen ons  om de oren, maar wat schuilt erachter?


Niet alle producenten van garens nemen het nauw met het welzijn van mens en dier. Grotere firma's willen snel en veel produceren en hanteren daarbij weinig fraaie praktijken. Kent u bv. het begrip mulesing? Hierbij wordt het schaap rond de staart geschoren tot op de rauwe huid,  tot bloedens toe, dit om ongedierte in de pels te vermijden. Heel pijnlijk! Deze technieken komen gelukkig steeds vaker aan het licht en stuiten op verzet.  Tegelijk winnen alternatieve natuurlijke verwerkings- en kleuringsprocessen van wol en garen aan belang.


Ook de werkomstandigheden van de mensen die in de sector werken krijgen meer en meer aandacht.

Bij Vinnis Colours, dat in Zuid-Afrika geproduceerd wordt, helpen lokale vrouwen bij de productie van katoen. Het geeft hen werkgelegenheid. Alle garens worden er met de hand  verwerkt en op een natuurlijke wijze gekleurd. Ik gebruikte het al meerdere keren en het is heerlijke katoen om mee te werken!


Verder ontdekte ik een soort garen waarin naast biologische wol, netels verwerkt worden. Netelvezels vervangen hier de veelgebruikte polyamide om de wol steviger te maken.  Kijk op mijn volgende pagina ONION wol voor alle info van het bedrijf ONION uit Denemarken.


Omwille van al deze redenen probeer ik zoveel als mogelijk met 'groene' garens te werken. Ik ga ook dichter bij huis op zoek naar kleine wolproducenten. Bij ons in Belgiƫ vind je er nog niet zo gauw, maar bv. in Nederland zijn er relatief veel mensen bezig met het zelf verwerken en spinnen van wol, al dan niet voor eigen gebruik, en vond ik al enkele fijne garens.


Mijn zoektocht gaat onverminderd verder en ik hoop in de toekomst deze wol in kleine oplage te kunnen verkopen.


* Wat is GOTS?

Global Organic Textile Standard.

Dit is een internationaal label voor bio-textiel. Het geeft aan dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt, en legt kwaliteitseisen op aan de producten. Dit label is verankerd binnen de Europese wetgeving.


Dit is de website met meer uitleg over de wol met netelvezels: http://www.onion.dk   

       

Deze link leidt u naar het verhaal van Vinnis Colours: http://www.vinniscolours.co.za


Klik op de foto's om deze groter te zien.