Portugese breitechniek

Portugese

breitechniek

Een ontdekking!

De meesten onder ons leren breien met twee vaste lange breinaalden. Dat was ook voor mij het geval. Jaren aan een stuk werkte ik op de voor ons bekende, traditionele zogenaamde 'Europese' breiwijze.

Ik had al langer last van nek- en schouderpijn en zocht drie jaar geleden naar andere technieken. Zo kwam ik uit op het 'continentale' breien. Daarbij hoef je geen naalden meer onder je armen te houden, waardoor je minder krampachtig gaat werken. De draad ligt links van je werk en het voelt een beetje als haken met breinaalden, vooral bij het breien van rechtse steken.  Deze techniek werkt het best met rondbreinaalden.


Net toen ik dit na veel oefenen onder de knie had, ontdekte ik in 2014 tijdens een reisje naar Porto als bij toeval de Portugese breitechniek. Een aardige mevrouw van een leuk breiwinkeltje toonde me daar deze manier van breien. Dat was een ontdekking!

Het leek me heel vreemd maar ik mocht het direct even bij haar uitproberen.


Sindsdien brei ik meestal op deze manier. Het is even wennen maar het geeft zoveel meer comfort en rust tijdens het breien!

Doordat de draad ofwel rond de nek ligt ofwel over een breispeld of 'knitpin' loopt die op je trui vastzit, staat de draad onder een constante spanning. De werkdraad ligt steeds aan je rechterkant en wordt over de middelvinger gehaald. Je hoeft enkel je linkerduim te gebruiken om de draad over te slaan en je schouders kan je ontspannen laten hangen.

Het breien gaat iets trager maar daardoor werk je rustiger en heb je veel minder last van pijnlijke schouders en armen.


Ik geef hier een link bij waar je de techniek kort kan bekijken. Andrea Wong is een experte op dit gebied.

https://www.youtube.com/watch?v=gzfYS9_t27k